Maairobot onderhoud - Gardant

Wat is service en onderhoud?

Onderhoud is erg belangrijk bij een robotmaaier. Dit voorkomt storingen of ongewenst uitvallen tijdens het maaiseizoen. Uw robotmaaier kan geen moment gemist worden. Om een robotmaaier in topconditie te houden geeft u de grasrobot een onderhoudsbeurt. De winteronderhoudsbeurt is belangrijk voor het goed blijven functioneren van de robotmaaier en verlengt de levensduur van uw robotmaaier. Bovendien is bij veel fabrikanten een winteronderhoudsbeurt noodzakelijk om aanspraak te kunnen blijven maken op garantie. Lees alles over de winterbeurt.

Uw robotmaaier controleren in 5 stappen

Stap 1

Controleer uw gazon

Het gazon te allen tijde vrij te zijn van grote voorwerpen zoals takken, stenen, gereedschap of soortgelijke voorwerpen. Zo voorkom je dat het maaisysteem – met name de messen – een beschadiging oplopen. Vooral de messen slijten zo minder snel. Wanneer het gazon netjes is, komt de robotmaaier het beste tot zijn recht. Uw robotmaaier zal minder vuil verzamelen.

Voordat we toelichten hoe je de robotmaaier van vuil kunt ontdoen, geven je nog tips hoe je vervuiling kunt voorkomen. Bij hevige of langdurige regenval is het beter om je maairobot een pauze te geven. Vaak kan dit automatisch ingesteld worden met behulp van de regensensor in de robotmaaier.

Als de sensor detecteert dat het regent, laat hij de robotmaaier automatisch terug gaan naar het basisstation. Daarmee bescherm je de maaier tegen overmatige vervuiling omdat bij regen het natte gras aan de behuizing, messen en wielen blijft plakken. Maar het gazon wordt er ook mooier van en spoorvorming door de natte en vieze wielen van de robotmaaier wordt voorkomen.

 

Heeft u een storing met uw robotmaaier? De specialist komt bij u langs!

Neem contact op!

Stap 2

Robotmaaier schoonmaken

Een robot grasmaaier is dagelijks bezig je gazon te onderhouden. Vaak in allerlei weersomstandigheden. Zeker bij nat weer is het niet te voorkomen dat de robotmaaier vervuild raakt. Met zand, grassnippers, bladeren en misschien takjes. Daarom is het verstandig om zo nu en dan de robotmaaier te ontdoen van dit vuil. Hoe vaak dit moet gebeuren, hangt af van de soort tuin die je hebt en de weersomstandigheden. Over het algemeen hoeft dit niet vaker dan eenmaal per maand. Maar na enkele keren weet je zelf of het vaker of minder vaak hoeft te gebeuren.

Let op: voordat je de robotmaaier gaat schoonmaken moet je de veiligheidsschakelaar uit zetten. Draag eventueel ook beschermende handschoenen voor de scherpe messen. Bij het schoonmaken gaat het dan met name om de onderkant en de wielen. Een schone onderkant en wielen zorgen er voor dat de robotmaaier lichter en beter zijn werk kan doen en minder energie verbruikt.

Bij het schoonmaken moet je geen tuinslang of hogedrukspuit gebruiken, maar gebruik een borstel en (licht) vochtige doek. Eventueel kan ook perslucht gebruikt worden voor de wielen, messen en mulchunit om het oude gras uit de gaten te halen. In geval van zware vervuiling kan het nodig zijn om afwasmiddel of water met zeep te gebruiken. Gebruik echter nooit erg veel water om je robotmaaier schoon te maken, omdat het binnendringen van water de gevoelige elektronica binnenin kan beschadigen.

Het is verstandig om ook het laadstation gelijk te controleren op vuil. Het laadstation moet in ieder geval ontdaan worden van grotere voorwerpen zoals dennenappels, fruit, takken en stenen. En grotere plakken of resten van gras en bladeren moeten zo nu en dan ook verwijderd worden zodat de robotmaaier zonder problemen kan aankoppelen.

Stap 3

Messen controleren en vervangen

Goede en scherpe messen zijn van groot belang voor een mooi maairesultaat. De levensduur van messen hangt af van het soort en de omvang van het gras en van wat de maaier allemaal tegenkomt op het gras. Als er bijvoorbeeld steentjes, dikke takken of wortels en dennenappels op het gras liggen, dan zullen de messen veel eerder beschadigd raken en bot worden.

Over het algemeen moeten de messen bij de meeste merken eenmaal in het jaar vervangen worden. Een enkele keer moet dit vaker gebeuren, wanneer de messen het zwaar te verduren hebben in een tuin met veel objecten op het gras. Bij het merk Husqvarna Automower wordt voorgeschreven om de scheermesjes elke maand te vervangen. Wanneer je merkt dat het maairesultaat minder wordt, dan is het sowieso verstandig om de messen te vervangen.

Bij sommige robotmaaier is het mogelijk om de messen om te draaien of te laten slijpen. Maar over het algemeen is slijpen niet aan te bevelen omdat het de messen van de robotmaaier in onbalans brengt. Gebruik in ieder geval altijd messen en onderdelen die voor jouw type robotmaaier voorgeschreven zijn.

 

Laat Gardant alles voor u controleren >>

Stap 4

Robotmaaier accu

De oplaadbare batterij van de maaier is natuurlijk onderhoudsvrij. Maar het is wel een van de duurste onderdelen die een kortere levensduur heeft dan de maaier zelf. Na verloop van tijd zal de batterij minder capaciteit hebben en minder lang op een acculading kunnen maaien.

De levensduur van de batterij hangt af van het model maaier, het aantal uren dat er gemaaid is en de lengte van het seizoen, maar ook van de omgeving waarin de maaier zijn werk moet doen, zoals de temperatuur buiten en de temperatuur in de winter als hij buiten gebruik is. In de praktijk ligt de levensduur van een accu tussen de 3 en 6 jaar.

Om de levensduur van de accu te verlengen hebben we vier praktische tips:

Verwijder alle losse objecten en obstakels van het
gras en zorg ervoor dat er geen kuilen of gaten in het gazon zitten.

Laat de maaier bij voorkeur geen nat gras maaien.

Zorg voor een beschermingskap bij het laadstation. Daardoor vindt er geen overmatige verhitting van de accu plaats door de zon.

Zorg voor een vorstvrije winterstalling van de maaier, zie hieronder ook meer informatie bij het onderdeel Winterbeurt.

Lees meer over onderhoud

Als de maaier veel uren maait of lange seizoenen moet maaien, dan zal dus de batterij vaker vervangen moeten worden. De huidige krachtige oplaadbare accu’s zijn bestand tegen ongeveer 1.000 laadcycli (van 0 tot 100% = 1 cyclus) zonder capaciteitsverlies. Overigens zijn de meeste maaiers tegenwoordig voorzien van een lithium-ion batterij die een veel langere levensduur hebben dan de loodzuur accu’s.

In ieder geval moet de batterij vervangen worden als de maaier niet meer genoeg capaciteit heeft om alles te maaien (het gras blijft dan lang op sommige plekken). Wellicht overbodig, maar gooi nooit batterijen en accu’s weg bij het normale huishoudelijke afval. Gebruikte accu’s kun je gratis inleveren bij een erkend recyclingbedrijf. De batterij wordt ingezameld, gerecycled en vervolgens op een milieuvriendelijke manier afgevoerd.

Als de maaier veel uren maait of lange seizoenen moet maaien, dan zal dus de batterij vaker vervangen moeten worden. De huidige krachtige oplaadbare accu’s zijn bestand tegen ongeveer 1.000 laadcycli (van 0 tot 100% = 1 cyclus) zonder capaciteitsverlies. Overigens zijn de meeste maaiers tegenwoordig voorzien van een lithium-ion batterij die een veel langere levensduur hebben dan de loodzuur accu’s.

In ieder geval moet de batterij vervangen worden als de maaier niet meer genoeg capaciteit heeft om alles te maaien (het gras blijft dan lang op sommige plekken). Wellicht overbodig, maar gooi nooit batterijen en accu’s weg bij het normale huishoudelijke afval. Gebruikte accu’s kun je gratis inleveren bij een erkend recyclingbedrijf. De batterij wordt ingezameld, gerecycled en vervolgens op een milieuvriendelijke manier afgevoerd.

Stap 5

Winteronderhoud en stalling

Zodra het in het winterseizoen niet meer nodig is dat het gras gemaaid wordt (meestal vanaf oktober-november) dan is het aan te bevelen om de robotmaaier op een droge, vorstvrije plaats te zetten. Dat geldt ook voor het laadstation. Het is handig om de maaier en het laadstation eerst schoon te maken, het vuil droogt anders op en is daarna veel lastiger te verwijderen. Laad de robotmaaier nog een keer volledig op voordat je hem opbergt.

De meeste mensen kiezen ervoor om de maaier in de winterperiode een winterbeurt te laten geven door een erkende dealer. Er wordt dan professioneel onderhoud gegeven, de maaier wordt schoongemaakt, de software wordt vernieuwd en de maaier wordt gecontroleerd op slijtage en lekkage. Om gebruik te maken van de garantie van de fabrikant, is het vaak een vereiste om de robotmaaier professioneel onderhoud te laten geven. Indien gewenst of wanneer dit nodig is, kunnen ook de messen of andere onderdelen gelijk vervangen worden.

Gardant heeft een speciale aanbieding voor de winterbeurt.

Onderhoudsbeurt robotmaaier >>

Onze merken

Gardena

Viking

Gardant

Stihl

Techline

Robomow