Hoe werken robotmaaiers - Gardant

Hoe werkt een robotmaaier?

Een goed en verzorgd gazon moet regelmatig gemaaid worden. Met een robotmaaier hoef je dat werk niet langer zelf te doen. Een robotmaaier is een automatische grasmaaier die geheel automatisch rondjes over je gazon rijdt en het gras zelfstandig maait in een gebied of gedeelte van jouw tuin dat jijzelf hebt aangewezen. De maaitijden van de robotmaaier kunnen ingesteld worden, zo bepaal je wanneer, hoe en hoe vaak er gemaaid wordt. De robotmaaier heeft een laadstation. Dit is de thuisbasis van de maaier en is ook de plek waar gestart wordt met maaien. Hier komt de robotmaaier ook weer automatisch terug als het maaien klaar is, of wanneer de accu opgeladen dient te worden.

Om de grens aan te geven van het gebied dat de robotmaaier moet maaien, wordt een zogenaamde begrenzingsdraad of perimeterdraad aangelegd. Deze wordt in een grote lus in uw tuin gelegd en op twee kanten op het laadstation aangesloten. Vanuit het laadstation is zo een veld gecreëerd met een duidelijke grens. Op deze manier weet uw robotmaaier precies tot waar het gras gemaaid moet worden. Een belangrijk verschil is dat een gewone grasmaaier met de hand bediend moet worden en een robotmaaier zijn werk zelfstandig uitvoert en dus geen tijd kost. Daarnaast is het zo dat een gewone grasmaaier vrijwel altijd in banen maait, maar de meeste robotmaaiers je gazon in een willekeurig patroon maaien. Dit is ook beter voor het gras omdat het vanaf verschillende kanten bewerkt wordt. Gazonranden zal je vaak nog wel handmatig bij moeten werken, maar dit heb je ook met een gewone grasmaaier. Omdat een robotmaaier elektrisch wordt aangedreven, produceert een robotmaaier aanzienlijk minder geluid, is milieuvriendelijk en beter voor de kwaliteit van het gras. Wanneer de robotmaaier dit draad detecteert met zijn sensor(en), draait hij zich om. De robotmaaier maait in een willekeurig patroon uw gazon binnen deze lus van begrenzingsdraad. De perimeterdraad wordt ook gebruikt om obstakels te vermijden, zoals grote bomen, vijvers en bloemenperken.

Een belangrijk verschil is dat een gewone grasmaaier met de hand bediend moet worden en een robotmaaier zijn werk zelfstandig uitvoert en dus geen tijd kost. Daarnaast is het zo dat een gewone grasmaaier vrijwel altijd in banen maait, maar de meeste robotmaaiers je gazon in een willekeurig patroon maaien. Dit is ook beter voor het gras omdat het vanaf verschillende kanten bewerkt wordt. Gazonranden zul je vaak nog wel handmatig bij moeten werken, maar dit heb je ook met een gewone grasmaaier. Omdat een robotmaaier elektrisch wordt aangedreven, produceert een robotmaaier aanzienlijk minder geluid, is milieuvriendelijk en beter voor de kwaliteit van het gras.