Veelgestelde vragen - Gardant

Robotmaaiers

Werking van een robotmaaier, kosten en meer...

Alles over Robotmaaiers >>

Veiligheid, Gezondheid, Milieu

Veiligheid van een robotmaaier en hoe zit dat met mijn allergie?

Alles over Veiligheid, Gezondheid, Milieu>>

Maaien en Gazon

Alles met gras in combinatie met een robotmaaier, van egels tot randmaaien.

Alles over Maaien en Gazon >>

Service en Onderhoud

Waarom moet mijn robotmaaier onderhoud? En heb ik recht op garantie?

Alles over Service en Onderhoud >>

Robotmaaiers

Hoe werkt een robotmaaier?

Een automatische grasmaaier die over je gazon rijdt en gras maait in een vooraf bepaald gebied of gedeelte van jouw tuin.

Een goed en verzorgd gazon moet regelmatig gemaaid worden. Met een robotmaaier hoef je dat werk niet langer zelf te doen. Een robotmaaier is een automatische grasmaaier die geheel automatisch over je gazon rijdt en het gras zelfstandig maait in een gebied of gedeelte van jouw tuin dat jijzelf hebt aangewezen. De maaitijden van de robotmaaier kunnen ingesteld worden, zo bepaal je wanneer, hoe en hoe vaak er gemaaid wordt. De robotmaaier heeft een laadstation. Dit is de thuisbasis van de maaier en is ook de plek waar gestart wordt met maaien. Hier komt de robotmaaier ook weer automatisch terug als het maaien klaar is, of wanneer de accu opgeladen dient te worden.

Wat kost een robotmaaier?

Afhankelijk van de grootte van de tuin tussen de €500 en €3000.

Als je een robotmaaier wilt kopen, houd er dan rekening mee dat hij bij kleine tuinen duurder is dan een gewone handgrasmaaier. Maar bij grote tuinen vaak goedkoper is dan een zitmaaier. Daarbij komt het gemak en de tijd die de robotmaaier oplevert. Afhankelijk van het merk en model varieert de prijs globaal tussen €500 en €3000. Hoe groter de tuin, hoe duurder de robotmaaier. Wil je een robot grasmaaier met de allerlaatste technische snufjes zoals gps, dan betaal je hiervoor natuurlijk extra.

Wat is een perimeterdraad of begrenzingsdraad en hoe werkt het?

Een perimeterdraad geeft de grens aan van het gazon voor uw robotmaaier.

Om de grens aan te geven van het gebied dat de robotmaaier moet maaien, wordt een zogenaamde begrenzingsdraad of perimeterdraad aangelegd. Deze wordt in een grote lus in uw tuin gelegd en op twee kanten op het laadstation aangesloten. Vanuit het laadstation is zo een veld gecreëerd met een duidelijke grens. Op deze manier weet uw robotmaaier precies tot waar het gras gemaaid moet worden. Wanneer de robotmaaier dit draad detecteert met zijn sensor(en), draait hij zich om. De robotmaaier maait in een willekeurig patroon uw gazon binnen deze lus van begrenzingsdraad. De perimeterdraad wordt ook gebruikt om obstakels te vermijden, zoals grote bomen, vijvers en bloemenperken.

Moet ik de begrenzingsdraad ingraven?

Ingraven is praktischer, maar niet noodzakelijk

Het maakt voor uw gazon geen verschil of u de perimeterdraad ingraaft, of op het gazon met speciale pinnen op zijn plek vastzet. Toch leert de ervaring dat het beter is de draad enkele centimeters diep in de grond te leggen. Zo bestaat er geen struikelgevaar en is het geen speelgoed voor bijvoorbeeld huisdieren. Bovendien raakt de draad niet beschadigd wanneer deze is ingegraven en is de kans op een storing wegens beschadiging veel kleiner. Het in de grond leggen van de draad kan het beste gedaan worden met een kabellegger, een machine die de draad automatisch op de juiste diepte in de grond legt.

Kan ik mijn gazon verticuteren en beluchten met mijn robotmaaier met perimeterdraad?

Ja, het is mogelijk om te verticuteren en beluchten.

nog link invoegen.

Jazeker, om uw gazon groen en sterk te houden is het verticuteren en beluchten zeker mogelijk. Wel moet u er rekening mee houden waar en hoe diep de perimeterdraad ligt. Het verticuteren is zonder problemen mogelijk bij robotmaaiers zonder begeleidingsdraad in het midden van het gazon, zoals bij de robotmaaiers van Stihl of Robomow. Bij een robotmaaier van Husqvarna is het raadzaam om eerst vast te stellen waar de begeleidingsdraad ligt. Om zorgeloos te kunnen verticuteren moet de begrenzingsdraad aan de randen van het gazon en om obstakels diep genoeg liggen (minimaal 8 cm). Als dat niet het geval is, dan moet u bij het verticuteren deze randen vermijden en ongeveer 35-40 cm uit de rand blijven. Dan bestaat er geen risico bestaat dat de begrenzingsdraad beschadigt raakt.

We begrijpen dat u verticuteren en beluchten liever niet zelf doet. Dit vereist kennis van zaken en de kans bestaat om de perimeterdraad te beschadigen. Graag doen wij deze gazonwerkzaamheden, of zelfs al het gazononderhoud voor u! Bekijk hier wat we voor u kunnen doen.

Wat is het verschil tussen een gewone grasmaaier en een robotmaaier?

Een robotmaaier is efficienter, milieuvriendelijk en een beter maairesultaat.

Een belangrijk verschil is dat een gewone grasmaaier met de hand bediend moet worden en een robotmaaier zijn werk zelfstandig uitvoert en dus geen tijd kost. Daarnaast is het zo dat een gewone grasmaaier vrijwel altijd in banen maait, maar de meeste robotmaaiers je gazon in een willekeurig patroon maaien. Dit is ook beter voor het gras omdat het vanaf verschillende kanten bewerkt wordt. Gazonranden zul je vaak nog wel handmatig bij moeten werken, maar dit heb je ook met een gewone grasmaaier. Omdat een robotmaaier elektrisch wordt aangedreven, produceert een robotmaaier aanzienlijk minder geluid, is milieuvriendelijk en beter voor de kwaliteit van het gras.

Wat moet er ingesteld worden voordat mijn maaier kan maaien?

Afhankelijk van het type robotmaaier: maaischema, zone-indeling, maaifrequentie, app, positie laadstation, lengte perimeterdraad.

Na het installeren van de perimeterdraad en het basisstation kan de robotmaaier ingesteld worden. De opties en maaiprogramma’s verschillen per type. Er zijn zelfs modellen die je via je telefoon kunt besturen. Bevat uw tuin meerdere zones verbonden door een nauw doorgang(en)? Dan moeten de grootte van deze zones bepaald worden en de frequentie van het maaien in deze zones worden ingesteld. Ook het wekelijkse maaischema wordt ingesteld op de maaier of op de app. Het instellen van de maaier kan Gardant voor u verzorgen.

Wat moet ik doen bij een storing?

Onderzoek de oorzaak: voorwerpen of blokkeringen, stroomonderbreking begrenzingsdraad, lang gras, kuilen of gaten.

Als uw robotmaaier een storing geeft, kan dit veel oorzaken hebben. Vaak voorkomende storingen zijn het stoppen van de maaier door voorwerpen of blokkeringen in het maaidek, beschadiging van de begrenzingsdraad door bijvoorbeeld graafwerkzaamheden en stroomonderbreking van het basisstation. Soms komt het voor dat het gras te lang is of niet goed gemaaid wordt en blijkt dat de maaier te weinig capaciteit heeft of een verouderde accu met weinig capaciteit. Bij lang gras kan de Turbo modus soms de oplossing zijn. Zorg er altijd voor dat er geen kuilen of gaten in het gazon zitten, die kunnen er voor zorgen dat de maaier buiten de begrenzing terecht komt. Bij storingen kunt de handleiding van uw maaier raadplegen, maar ook altijd bellen met Gardant.

Welke robotmaaier heb ik nodig voor mijn tuin?

Dit is afhankelijk van de grootte en indeling van het gazon.

Dat hangt van een aantal factoren, zoals de grootte van uw gazon, het aantal gebieden of zones en eventuele obstakels in uw tuin, zoals een vijver, bomen en bloemenperken en mogelijke hellingen of nauwe doorgangen. Als er vaak takjes of vruchten van bomen op uw gazon vallen, hebt u een robotmaaier met goede messen nodig. Voor een eerste indicatie kunt u de calculator van Gardant gebruiken. Bij een wat grotere tuin of tuin met obstakels en meerdere zones is het verstandig om advies te vragen.

Veiligheid, Gezondheid en Milieu

Is een robotmaaier veilig?

Ja!

De meeste robotmaaiers zijn gelukkig tegen diefstal beveiligd door middel van een PIN-code en soms ook een alarmsysteem. Ook is er in veel gevallen een kinderslot aanwezig wat ervoor zorgt dat bijvoorbeeld kinderen de maairobot niet kunnen gebruiken.

Vrijwel alle robotmaaiers zijn uitgerust met minimaal 3 sensoren die ervoor zorgen dat de machine veilig kan werken voor de mensen in de omgeving. Als eerste heeft de robotgrasmaaier een hellingsensor: Wanneer de robot grasmaaier op een te steile helling terecht komt zorgt deze sensor ervoor dat de robotmaaier stopt of zelfs teruggaat naar het gebied waar het wel veilig kan maaien.

Ten tweede heeft een robot grasmaaier til- en kantelsensoren: als de maaier wordt opgetild of als deze kantelt dan blokkeren de messen en zo worden onveilige situaties voorkomen. Daarrnaast de botssensor: deze belangrijke sensor is eigenlijk de voelspriet van de robotmaaier en zal wanneer hij iets op zijn weg tegenkomt de machine direct laten omkeren om vervolgens in een andere richting door te laten maaien.

Kan er op het gazon gespeeld worden als de robotmaaier maait?

Nee, dit is veiliger om niet te doen.

Wanneer de robotmaaier het gazon gaat maaien raden alle fabrikanten het af om kinderen en huisdieren op het gazon aanwezig te hebben. Als er dus intensief gespeeld wordt door kleine kinderen of er speelobjecten blijven liggen op het gras, dan is het voor de veiligheid en het spelplezier beter om de robotmaaier te pauzeren tijdens het spel of om de maaitijden anders in te stellen.

Hoeveel geluid produceert een robotmaaier?

60 dB

Het geluidsniveau dat een robot grasmaaier produceert, is aanzienlijk lager dan die van een benzine grasmaaier. Een robotmaaier produceert 60 dB aan geluid, dit is vergelijkbaar met stemgeluid. Dat betekent dus dat je de robotmaaier ook ’s avonds of ‘s nachts kunt laten maaien.

Is een robotmaaier milieuvriendelijk?

Ja!

Doordat de maaier volledig elektrisch werkt, is er geen uitstoot van schadelijke gassen, geen geluidsoverlast en geen vervuiling van de bodem.

Heeft een robotmaaier invloed op mijn (hooikoorts)allergie?

Ja, in positieve zin

Uw robotmaaier maait het gras desgewenst elke dag of in ieder geval enkele dagen per week. Hierdoor krijgt het onkruid en het gras geen kans zich te verspreiden in de lucht. Ook laat de robotmaaier het gras in hele kleine stukjes achter op uw gazon. U hoeft het gras niet meer bij elkaar te harken en op te ruimen. Een robotmaaier is dus zeker een verbetering voor uw allergie ten opzichte van een andere maaier.

Maaien en Gazon

Mogen er voorwerpen op het gazon liggen?

Nee!

Nee, als de maaier op de ingestelde tijden gaat maaien is het van belang dat er geen voorwerpen, zoals speelgoed of tuingereedschap, op het gazon liggen. Anders bestaat de kans dat de maaier dit beschadigd met de maaimessen. Ook zullen de messen sneller slijtage vertonen en bot worden als dit vaak voorkomt.

Kan ik takken, blad en fruit laten op het gazon laten liggen?

Liever niet, dit gaat ten koste van de robotgrasmaaier.

Blad is voor vrijwel alle maaiers geen probleem. Als u veel kleinere takken en boomvruchten of fruit op het gazon hebt, is het verstandig een om op te ruimen voordat uw robotmaaier gaat maaien. De messen van de robotmaaier slijten sneller als er veel takjes en fruit op het gazon liggen. Het is verstandig om grotere takken en hard fruit na bijvoorbeeld een storm van het gazon weg te halen voordat er gemaaid wordt (zoals ook gedaan moet worden bij een benzine maaier). Het is mogelijk om een gedeelte van de tuin een periode van het jaar af te sluiten. Zo kunnen we bij voorbeeld een boomgaard niet laten maaien wanneer er fruit ligt of valt.

Er lopen ‘s avonds en ‘s nachts egels of kikkers in mijn tuin…

Laat de robotgrasmaaier overdag maaien.

Dieren zoals egels en kikkers lopen meestal alleen in het donker over je gazon. Het is ook het meest logisch om dan overdag je gras door de automatische grasmaaier te laten maaien. Het gras is dan ook het meest droog. Droog gras laat zich beter maaien, het maairesultaat zal hierdoor beter zijn en de robotmaaier wordt minder snel smerig. Er zijn inmiddels ook robotmaaier met camera’s leverbaar die objecten zoals mensen en dieren kunnen zien en de robotmaaier er omheen laten rijden.

Kan een robotmaaier lang gras maaien?

Ja, maar dit levert niet het beste resultaat op.

De maaihoogte van een robotmaaier is in te stellen van 15 mm tot 80 mm. Hierdoor is het mogelijk lang(er) gras te maaien. Een robotmaaier is niet gemaakt voor het maaien van lang gras, een robotmaaier is bedoeld om uw gras kort te houden op de vooraf ingestelde hoogte. Als het gras erg lang is, is het verstandig om het lange gras eerst te maaien voordat uw robotmaaier aan het werk gaat in de tuin.

Bevordert een robotmaaier de kwaliteit van mijn gras?

Ja!

link invoegen

Door elke dag het gazon te maaien, blijft het gezond en sterk. Een robotmaaier zorgt er zo voor dat het mos in je tuin verdwijnt. Een robotmaaier bevordert een mooi en dicht aaneengesloten gazon. Lees hier wat de voordelen van een robotmaaier zijn!

Helemaal geen grasafval, hoe kan dat?

Door het mulchen van gras.

Omdat uw robotmaaier het gras tot kleine stukjes mulcht. Mulchen is het bedekken van de bodem van uw tuin met kleine stukjes organisch materiaal. Bij mulchen wordt het gras dus versnipperd tot kleine stukjes die op het gras blijven liggen. Dit dient als een effectieve en natuurlijke groenbemesting voor het gras zonder inspanning of kosten. Het vocht in de bodem verdampt bovendien minder snel zodat je gras in de zomer groener wordt en blijft.

Kan een robotmaaier maaien in de regen?

Ja, een robotmaaier heeft een regensensor.

Ja, een robotmaaier kan maaien in de regen en vrijwel alle robotmaaiers zijn ook regenbestendig. De meeste robotmaaiers zijn uitgerust met een regensensor. Deze sensor kan de maaier bij regen terugsturen naar de thuisbasis. Dit voorkomt onnodig snel slijten van de messen bij nat gras, het bevordert de levensduur van de accu en het voorkomt dat er zand en gras aan de maaier blijft kleven. Samengevat maait de robotmaaier efficiënter bij droog weer.

In mijn gazon zit een helling, kan een robotmaaier dan maaien?

Ja, tot wel 45% (dit is 24 graden).

Jazeker, afhankelijk van welk model maaier u heeft, kan de maaier een hellingshoek van 15% tot wel 45 % (dit is 24 graden) in uw tuin maaien.

Hoe komt het dat mijn robotmaaier niet overal maait?

Lees onderstaande mogelijkheden:

Dit heeft meestal een van de onderstaande oorzaken: de robotmaaier is te klein en heeft te weinig capaciteit voor de omvang van uw gazon. Ook is het mogelijk dat hij te weinig maait door een versleten batterij (te vaak opladen). Verder kan het zijn dat de robotmaaier verkeerd is ingesteld. Als laatste bestaat er de mogelijkheid dat uw robotmaaier de gazonrand niet mee kan maaien omdat er geen stenen rand ligt (minimaal 15 cm) of een border op dezelfde hoogte als het gazon.

Service en Onderhoud

Wat is de levensduur van een robotmaaier?

De levensduur van een robotmaaier is 5-8 jaar.

De levensduur van een robotmaaier is 5-8 jaar. Dit is sterk afhankelijk van het onderhoud en de soort tuin waarin de robotmaaier heeft gemaaid. De onderdelen op een robot grasmaaier zijn gemakkelijk te vervangen. Hierdoor wordt de levensduur ook vaak verlengd.

Wat is de levensduur van de accu?

De levensduur van de accu is 3 tot 5 jaar.

De levensduur van een accu ligt tussen de 3 en de 5 jaar. Het is erg afhankelijk van de gemiddelde gebruiksuren en het onderhoud. Wanneer een robotmaaier boven zijn maximale capaciteit werkt, gaat dit ten koste van de accu.

Kan de robotmaaier in de winter buiten blijven staan?

Nee

Voor de kwaliteit en het behoud van de accu en de machine is het sterk aan te raden de maaier in de winter te stallen. Een lithium-accu heeft een minimale bewaartemperatuur van 10 graden Celsius nodig.

Het stallen van uw robotmaaier doen we eventueel ook voor u, nadat de maaier zijn winterbeurt heeft gehad. Zo bent u verzekerd van het optimale behoud en levensduur in ons Gardant maaierhotel. Dit kunt u natuurlijk ook zelf verzorgen.

Hoe lang gaan de messen mee?

Dit is afhankelijk van het merk robotgrasmaaier en de maaiomstandigheden.

Hoelang de messen van een robotmaaier meegaan hangt af van een aantal aspecten. Allereerst is het per merk verschillend welk soort mes een robotmaaier heeft. De messen van Stihl en Robomow gaan gemiddeld genomen het hele seizoen mee. Daarna worden de messen vervangen. De scheermesjes van de Husqvarna Automower dienen vaker per seizoen vervangen te worden. Het slijpen van de messen is niet mogelijk omdat de maaimotor(en) hierdoor uit balans raken. Dit is vooral op lange termijn niet bevorderlijk voor de levensduur van de automatische grasmaaier. Wanneer er sprake is van overmatig veel steentjes, takjes, blad of fruit dan zullen de messen van de robotmaaier sneller slijten en vervangen moeten worden voor het beste resultaat.

Hoe weet ik of de messen versleten zijn?

Kijk naar het gazon of voel aan het mes.

Meestal is dat te zien aan het gazon, het wordt dan minder mooi. Doordat het gras ‘eraf geslagen’ wordt krijgen de sprietjes een dood puntje en wordt het gazon geel. U kunt het ook weten door voorzichtig te voelen aan de messen.

Moet ik de maaier ook schoonmaken?

Ja!

Ja. Daarin verschilt een robotmaaier niet van een andere grasmaaier. Het is van belang om regelmatig de behuizing, messen en de wielen te ontdoen van gras, zand en takjes. Daarmee houdt u ook een goed maairesultaat. Maar belangrijk: spuit geen water op/in de robotmaaier en het basisstation! Reinigen kan gedaan worden met een vochtige doek.

Welk onderhoud heeft een robotmaaier nodig?

Ja, dit komt de levensduur van de robotmaaier ten goede!

Eenmaal per jaar heeft de robotmaaier een onderhoudsbeurt nodig, de zogeheten winterbeurt. Deze vindt plaats in de periode november-februari als de robotmaaier niet hoeft te maaien omdat het gras niet groeit in de winterperiode. De meeste mensen kiezen ervoor om deze winterbeurt te laten doen door de leverancier. Zodoende krijg je afhankelijk per merk tot wel 6 jaar garantie! De belangrijkste werkzaamheden die dan gebeuren zijn het schoonmaken, het updaten van de software, het testen van de robot en het nakijken, smeren en indien noodzakelijk vervangen van draaiende delen en messen. Vervolgens kan de robot opgeladen worden en daarna droog en warm opgeslagen worden.

Wilt u meer informatie ontvangen?

Wilt u meer informatie? Vraag het aan de specialist!